Αρθρα

Αγνά προιόντα

Τυροπιτάκια της κυρίας Μαίρης

– Μισό κιλό τυρί για πίτα (Γραβάνης)

– 150grΑνθότυρο ( Γραβάνης )

– 700grΦύλλα για πίτα χωριάτικο

– 100grΒούτυρο (Γραβάνη)  και ελαιόλαδο

 Πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
 Λίγο Πιπέρι Μάυρο

– 2 ασπράδια αυγού

Σε ένα ταψί κόβουμε σε 30 λωρίδες τα 6 χωριάτικα φύλλα

Τα ραντίζουμε με βούτυρο (Γραβάνη) και αγνό ελαιόλαδο.

Για το γέμισμα βάζουμε 1 κιλότυρί (Γραβάνη) , το  ανθότυρο (Γραβάνη), τις ψιλοκομμένες σε ροδέλες πιπεριές φλωρίνης , ελάχιστο μαύρο πιπέρι και τα 2 ασπράδια αυγού.

Τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου την γέμιση  και τυλίγουμε σε τριγωνάκια.

Εφόσον λαδώσουμε ελαφρώς το ταψί , τοποθετούμε τα τυροπιτάκια , προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου , και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Τα τυροπιτάκια είναι έτοιμα! (υγιεινό σνακ για το σχολείο, για  γενέθλια ή παιδικό πάρτυ)

Η Θρεπτική Αξία του Γάλακτος

Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο ανάμεσα στα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα όσο και στα φυτικά, αφού αποτελεί την αποκλειστική τροφή για τον άνθρωπο και για πολλά άλλα θηλαστικά ζώα κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλάτα. Με τον όρο γάλα, χωρίς αυτός να συνοδεύεται από άλλη προσδιοριστική λέξη, νοείται μόνο το γάλα πού προέρχεται από αγελάδα, είναι νωπό, πλήρες, δεν έχει αποβουτυρωθεί, δεν έχει υποστεί αφυδάτωση (γάλα σκόνης) ή συμπύκνωση (γάλα εβαπορέ) και δεν περιέχει ξένες ύλες (εμπλουτισμένα γάλατα).

Για τη διατροφή του ανθρώπου, εκτός από το γάλα της αγελάδας, χρησιμοποιείται και το γάλα του προβάτου, της κατσίκας (πιο πλούσιο σε λιπαρά από της αγελάδας,αλλά υστερεί συγκρινόμενο με το πρόβειο) και του βουβαλιού (ιδιαίτερα πλούσιο σε λιπαρά). Επίσης υπάρχουν γάλατα που προορίζονται για άτομα με παθήσεις ή ιδιαιτερότητες, όπως είναι το γάλα μικρής περιεκτικότητας σε γαλακτοσάκχαρο (άτομα με μειωμένη δραστηριότητα της γαλακτάσης στο πεπτικό σύστημα), το γάλα μικρής περιεκτικότητας σε νάτριο (για υπερτασικούς, και άτομα που παρουσιάζουν οιδήματα), το γάλα όνου (για βρεφικές και παιδικές εντερικές παθήσεις)και το γάλα σόγιας (για φυτοφάγους).

Επεξεργασία

Στην Ευρωπαική Ένωση προβλέπονται το πλήρες γάλα, το ακατέργαστο, το ημιαποκορυφωμένο και το αποκορυφομένο. Σχετικώς με τη συντήρηση του γάλακτος, προβλέπεται το παστεριωμένο, το αποστειρωμένο (γάλα μακράς διάρκειας-UHT) και το υπερπαστεριωμένο. Η κατεργασία του γάλακτος επηρεάζει τη θρεπτική πυκνότητα του. Για παράδειγμα, στο γάλα σκόνης, οι βιταμίνες Β1 και Β2 καταστρέφονται μερικώς, η βιταμίνη C κατά 25%, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν επηρεάζονται καθόλου και η βιολογική αξία των πρωτεινών υπόκειται μικρή μείωση. Σε αντίθεση με το αποστειρωμένο και συμπυκνωμένο γάλα, όπου οι βιταμίνες A, B2, B3, B5, Β8 και D δεν επηρεάζονται καθόλου, ή επηρεάζονται ελάχιστα (2-7%). Οι βιταμίνες Β1, Β6, Β9, Β12 και C επηρεάζονται σε ποσοστό 5-20% με αποστείρωση UHT και οι πρωτεΐνες μετουσιώνονται σε μεγάλο ποσοστό, αλλά οι μεταβολές που επέρχονται αυξάνουν την πεπτικότητα του, ενώ καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό τα πολυακόρεστα.

Γαλακτοκομικά Προιόντα

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι από τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου, ενώ είναι συνυφασμένα με την ύπαρξη του ανθρώπου. Αρχαία κείμενα που χρονολογούνται από το 1600 π.Χ. τονίζουν τη σημασία τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη και ιστορικοί, όπως ο Ηρόδοτος, περιγράφουν στα κείμενά τους τη διαδικασία παραγωγής βουτύρου ή τη διαδικασία παραγωγής

Το Γάλα

Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε έναν γερό οργανισμό είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, το ασβέστιο και o φώσφορος. Όλα αυτά τα υπερπολύτιμα, στοιχεία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο αγελαδινό γάλα. Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού. Διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών.

Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη, που είναι μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.

Το σημαντικότερο είναι ότι το γάλα περιέχει λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι περισσότερες τροφές, όπως π.χ. τα λαχανικά και τα φρούτα, περιέχουν κυρίως υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ενώ το λάδι της ελιάς μόνο λιποδιαλυτές. Από τις βιταμίνες του γάλακτος ιδιαίτερη σημασία έχουν οι Α, Β1, Β2, Β12, C, D.

Ασβέστιο: Παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο ιδιαίτερα στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, βοηθά στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο πρέπει να αφομοιωθεί από τον οργανισμό του ανθρώπου. Πρέπει δηλαδή να απορροφηθεί σωστά από το έντερο, να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και να φθάσει στα οστά, στα δόντια κτλ. Στην αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου βοηθούν πολλοί παράγοντες, τον σημαντικότερο όμως ρόλο τον παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι’ αυτόν τον λόγο το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές. Ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου είναι η λακτόζη (ένας υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα).

Το ασβέστιο δεν επαρκεί για το «χάσιμο» ενός γερού οργανισμού. Οι βιταμίνες που περιέχονται στο γάλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και στην υγεία των υπόλοιπων τμημάτων του παιδικού οργανισμού, του δέρματος, των ματιών και των ιστών που συνθέτουν τα υπόλοιπα όργανα.

Βιταμίνη Α: Ενισχύει την αύξηση των ιστών και βοηθά στη διαμόρφωσή τους κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα προφυλάσσει την υγεία του δέρματος και των ματιών. Βοηθά στην ανάπτυξη και στην όραση.

Βιταμίνη C: Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης βοηθά στον σχηματισμό του συνδετικού ιστού, γι’ αυτό και παίζει ευεργετικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων και στη γρήγορη επαναφορά του οργανισμού έπειτα από ατυχήματα. Εχει επίσης αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού. Έτσι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των παιδιών όσο είναι μικρά, αλλά και καθώς μεγαλώνουν.

Ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2: Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Επίσης βοήθα τον παιδικό οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα Θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες.

Τυρόπιτα

Υλικά
1 1/2 κιλό αλεύρι περίπου
2 ποτήρια νερό
1 κ. γ. μπέικιν
2 κ. γ. ξίδι
1 κ.σ.αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη

νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 βούτυρο (Γραβλανης)  λιωμένο

Γέμιση
1/2 κιλό τυρί (Γραβάνης) τριμμένο
3 αβγά
1/2 ποτήρι γάλα
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι σε μια άκρη και στην άλλη βάζουμε όλα τα υλικά τις πίτας.

Λίγο λίγο με το χέρι παίρνουμε αλεύρι,μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφικτή (όχι πολύ για να μπορεί να ανοίγεται).Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο,είναι ανάλογα το αλεύρι.Το ζυμώνουμε σαν να τρίβουμε ρούχα δυνατά,μέχρι να σφίξει η ζύμη.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15- 20 λεπτά.Παίρνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 2 κομμάτια που το ένα θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.

Παίρνουμε το μικρό κομμάτι και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο.

Το βουτυρώνουμε και το τυλίγουμε όπως παρακάτω,βουτυρώνοντας (με βούτυρο Γραβάνης) κυρίως τις άκρες του.
Μόλις το τυλίξουμε,το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε σε μπαλάκια,όσο πιάνει η χούφτα μας(όχι πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά.)

Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια,τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα ανοίγουμε όσο ένα μικρό πιάτο γλυκού.Τα αραδιάζουμε και

τα βουτυρώνουμε.Αφήνουμε 4 φύλλα στην άκρη και βάζουμε τα υπόλοιπα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας και την άλλη μεριά (να είναι και στις 2 μεριές βουτυρωμένα εκτός από το τελευταίο).Κοιτάμε να είναι όλα τα φύλλα ίδια ή να τα κάνουμε να είναι ίδια,για να μην έχουμε πρόβλημα στις άκρες.

Παίρνουμε και τα άλλα τέσσερα και τα ενώνουμε ανά δύο.Παίρνουμε το φύλλο που έχουμε διπλώσει,το ανοίγουμε λίγο να μεγαλώσει και έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι με νισεστέ.Πιάνουμε την άκρη,την βάζουμε στο κέντρο του πλάστη και το τυλίγουμε ζουλώντας σφικτά με τα δυο μας χέρια από το κέντρο της ζύμης μέχρι τις άκρες,ωσότου τυλιχτεί όλο το φύλλο.Αυτό το κάνουμε μέχρι το φύλλο μας να είναι λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.

Βουτυρώνουμε το ταψί (με βούτυρο Γραβάνης),βάζουμε επάνω το φύλλο τεντωμένο και κόβουμε από τις άκρες τα χοντρά.

Ανοίγουμε έπειτα τα 2 φύλλα που είχαμε ενώσει,όσο είναι ο πάτος του ταψιού και τα βάζουμε από επάνω.Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.Αδειάζουμε πάνω στην πίτα.

Ανοίγουμε και τα άλλα 2 κομμάτια όσο είναι το ταψί και τα βάζουμε πάνω από τη γέμιση.

Παίρνουμε τα μικρά φύλλα που έχουμε ενώσει με βούτυρο,ρίχνουμε πάνω λίγο αλεύρι με λίγο νισεστέ και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο όπως προηγουμένως,χωρίς να κάνουμε τρύπες ή σκισίματα και το βάζουμε τσαλακωμένο πάνω στην πίτα

Παίρνουμε το ζυμάρι από τις άκρες το γυρνάμε και τσιμπάμε.

Ρίχνουμε αρκετό βούτυρο

Πιτσιλάμε λίγο νερό πάνω στην πίτα και ψήνουμε για 20 –30 λεπτά (μπορεί και παραπάνω ),μέχρι να ροδίσει.Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν κάποια σημεία της πίτας έχουν φουσκώσει και τα αλείφουμε με βούτυρο  .

 

Σπανακόπιτα Χωριάτικη

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα φύλλα

 • 1 κιλό αλεύρι
 • Αλάτι
 • 1/2 φλυτζάνι λάδι
 • 5 κουτ. σούπας ξύδι
 • Νερό

Για την γέμιση

 • 1 κιλό σπανάκι
 • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
 • 1 ματσάκι άνιθο
 • 1/2 κιλό φέτα τριμμένη (Γραβάνης)
 • 1 φλυτζανάκι ρύζι
 • 3-4 αυγά
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 1. Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.
 2. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
 3. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.
 4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.
 5. Πλενουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
 6. «Τρίβουμε» με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.
 7. Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.
 8. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.
 9. Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.
 10. Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.
 11. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.
 12. Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς.

 

Τυρί και Διατροφή

Τα τυριά αποτελούν από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα μια άριστη λύση για τη μακρά συντήρηση του γάλακτος. Ταυτόχρονα αποτελούν απολαυστική και χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας.

Αν και υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου.

Το γνωστότερο ίσως συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας αποτελεί το κυριότερο ‘δομικό υλικό’ των οστών μας, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση πυκνών και δυνατών οστών σχηματίζοντας με το φώσφορο τους κρυστάλλους υδροξυαπατίτη.

Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Της νόσου που επιστημονικά δεδομένα δείχνουν οτι πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους πέντε άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των πενήντα ετών.

Αν και η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με το είδος, στις περισσότερες περιπτώσεις τα 60 γρ. τυριού μας παρέχουν το 30-60% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης του ασβεστίου.

Μάλιστα η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο συνδυάζεται με το γεγονός οτι απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το εντερικό μας σύστημα σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο, που αν και περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, εντούτοις δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμο από το πεπτικό μας σύστημα.

Το εξαιρετικά ευεργετικό προφίλ των τυριών ως προς τα οστά μας, συμπληρώνεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο. Έτσι λοιπόν αποτελούν μια ιδανική τροφή που παρέχει στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα δομικά υλικά για τον σχηματισμό των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Η διατροφική αξία του τυριού όμως δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, καθώς περιέχει και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.

Επίσης αποτελεί εξαιρετική πηγή σεληνίου, ενός συστατικού με πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει φανεί οτι ασκεί προστατευτική δράση έναντι κάποιον μορφών καρκίνου.

Πρόσφατες έρευνες αποδίδουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά συνέπεια και στα τυριά προστατευτική δράση απέναντι σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνων, κυρίως λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

Συγκεκριμένα, το ασβέστιο φαίνεται οτι προστατεύει τα κύτταρα του παχέως εντέρου από τη βλαπτική επίδραση τοξικών ουσιών που πυροδοτούν τα πρώτα στάδια δημιουργίας καρκινικών κυττάρων. Ενώ σε πολύ πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη φάνηκε οτι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες έως και 50%.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το οτι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη (δυσανοχή στη λακτόζη) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη.

Λόγω της ζύμωσης που υφίσταται η λακτόζη κατά την παρασκευή του τυριού, η ποσότητα που περιέχεται στα τυριά μειώνεται σημαντικά, κάνοντάς τα πιο φιλικά στο πεπτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό οτι τα μαλακά τυριά έχουν κατά κανόνα 50% λιγότερη λακτόζη από το γάλα, ενώ στα σκληρά τυριά η περιεκτικότητα σε λακτόζη μειώνεται ακόμα περισσότερο.

 

Πηγές: www.nutrimed.gr

Υγεία & Γαλακτοκομικά

Τακτική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων

Η άποψη ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλεί αύξηση της επίπτωσης της καρδιαγγειακής νόσου κυρίως λόγω της αύξησης της χοληστερίνης που προκαλεί αμφισβητείται από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health
(2005; 59:502-505).

Η μελέτη αφορούσε άνδρες 45-59 ετών που εξετάσθηκαν για πρώτη φορά από το 1979 έως το 1983 στη Νότια Ουαλία και των οποίων καταγράφηκε η μέση κατανάλωση γάλακτος. Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια και μετρήθηκε η συχνότητα ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αγγειακών συμβαμάτων και θανάτων.

Βρέθηκε ότι σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες γάλακτος οι άνδρες με μέση η υψηλή κατανάλωση γάλακτος εμφάνιζαν κατά 52% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 88% για έμφραγμα, ενώ οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία ήταν στο ίδιο ποσοστό για όλες τις ομάδες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες

Άνδρες που με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Μαΐου του περιοδικού Archives of Internal Medicine.

Η μελέτη αφορούσε 41.254 άνδρες χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου και εξέτασε τη σχέση της ημερήσιας κατανάλωσης γαλακτοκομικών και επίπτωσης του διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που διάρκεσε 12 χρόνια αναφέρθηκαν 1243 περιπτώσεις διαβήτη. Σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν πολύ μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών, οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση εμφάνισαν 77% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Για κάθε μερίδα επί πλέον γαλακτοκομικών την ημέρα υπήρχε κατά 9% μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 88% για αυτούς που κατανάλωναν γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και 99% για τα άτομα υψηλής περιεκτικότητας.

Φαίνεται ότι τα γαλακτερά με τη σύνθεση τους σε αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλες βιοενεργείς ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από το στρες, τις τοξίνες και τους παθογόνους παράγοντες και βοηθούν στη προσαρμογή του οργανισμού προάγοντας τη σωστή μεταβολική ρύθμιση.

Πηγή: iatronet.gr 

Γιαούρτι

Γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης. Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών  Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα «δομικά» συστατικά για την αύξηση των οργάνων και του σκελετού και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, η Β2 χαρίζει ενέργεια στον παιδικό οργανισμό και η Β12, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει στην απορρόφηση των συστατικών, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών. αιμοσφαιρίων του αίματος. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες (όπως, λόγου χάρη, φυματίωση).

Οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από του γάλακτος. Η ποσότητά τους μάλιστα, όπως και εκείνη του ασβεστίου, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γάλακτος γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, διότι είναι περισσότερο τρωτές στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι, στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται (κατά 93%) από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ό,τι το γάλα.

Τα πλούσια Θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γιαούρτι και οι σχετικά λίγες Θερμίδες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ο δωδεκάλογος του γιαουρτιού

1.0ι μικροοργανισμοί του γιαουρτιού κάνουν κάποια από τα συστατικά του γάλατος πιο εύχρηστα και ευκολότερα αφομοιώσιμα μια τον ανθρώπινο οργανισμό.

2.Βοήθα στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστιου, του φωσφόρου και του σιδήρου του γάλακτος.

3.Διευκολύνει την πέψη.

4.Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος.

5.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρω­σης αρρώστων.

6.Βοηθά στην ανάπτυξη και στη σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

7.Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο που περιέχει το γάλα. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20%-30%. Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμη και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πιουν γάλα.

8.Το γιαούρτι, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος που περιέχει, έχει μια ελαφρά όξινη και ευχάριστη γεύση και συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι το φρέσκο γάλα.

9.Τα γιαούρτια είναι όξινα προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, αν παραχθούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, μπορούν να συντηρηθούν χωρίς την παρουσία συντηρητικών.

10.Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή γιαουρτιού θερμαίνεται στους 95°C για περίπου 10-15 λεπτά ή και σε άλλους ισoδύναμους συνδυασμούς θερμοκρασίας -χρόνου. Η παστερίωση του γάλακτος είναι απαραίτητη για να καταστραφούν όλα τα παθογόνα μικρόβια, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι το γάλα είναι ασφαλές και απαλλαγμένο από όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που πιθανόν να βρίσκονται σε αυτό.

11.Στο γιαούρτι έχει ζυμωθεί μέρος των σακχάρων του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να μην ενοχλούνται αυτοί που παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα και να είναι πιο εύπεπτο από το γάλα.

12.Οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού, η ελαφριά του γεύση και το γεγονός ότι απoτελεί μια από τις πιο εύπεπτες τροφές, του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί στο γραφείο αντί για το μεσημεριανό φαγητό, σαν επιδόρπιο και φυσικά να αντικαταστήσει το βραδινό γεύμα. Προτείνεται η κατανάλωσή του μετά από θεραπεία ασθενών με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα (ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό).

Θρεπτικες ιδιότητες κιφιρ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κεφίρ

Μοιάζει με το γάλα τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση, όμως το κεφίρ, φημίζεται για τις ευεργετικές ιδιότητές του στην ανθρώπινη υγεία.

Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν και απολαμβάνουν τα οφέλη του πολλούς αιώνες τώρα. Είναι άλλωστε συχνό φαινόμενο να ξεπερνούν τα 100 έτη ηλικίας οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια πολύ καλή τροφή, η ζύμωση που υφίσταται από τους σπόρους του κεφίρ στην ουσία το ‘αναβαθμίζει’. Οι «σπόροι» του κεφίρ είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και η μικροβιολογία τους είναι πολύ σύνθετη. Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.

Η ιδιαιτερότητα του κεφίρ είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό –περισσότερο από το γιαούρτι, καθαρίζει το έντερο, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Αναφέρεται ότι η κανονική χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει, να ανακουφίσει όλες τις εντερικές διαταραχές, να προωθήσει την κίνηση των εντέρων, να δημιουργήσει ένα υγιέστατο πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Συνιστάται ιδιαίτερα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Οι ευεργετικές ζύμες και τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος. Έτσι είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:

– Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία

– Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού

– Έχει διουρητικές ιδιότητες

– Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό

– Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.

– Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ

– Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

– Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Άλλες ενδεχόμενες ωφέλειες που έχουν επίσης αναφερθεί είναι η αντικαρκινική δράση και η ελάττωση αυξημένης χοληστερόλης αίματος, ενώ λέγεται πως μπορεί να θεραπεύσει και να επουλώσει εξανθήματα κ εκζέματα τοποθετώντας κεφίρ επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι ή να προμηθευτείτε το έτοιμο ρόφημα κεφίρ που κυκλοφορεί στην αγορά.